JEMPUTJEMPUT IKAN BILIS

Januari 04, 2017

Assalamualaikum wbt dan salam sejahtera..

Dah banyak dah gambar homemade food dalam henfon and laptop..Siap dah edit lagi gambarnye..siap letak frame cecantik.. Tapi tak pernah pun masukkan dalam blog..wakakaka.. blog terbenti sejak ngandungkan Asyraaf.. pastu nih Asyraaf dah nak setahun baru nak start active balik.. Haa kau, sekali dah ade 4 entry je untuk hari ni..hehe.. Actually saje je try bukak blogger..sebab sejak setahun yang lepas, dah tak boleh bukak memane website yang ade word blogger/blogspot. Tapi since last month suddenly dah boleh.. Fira buat entry biasa dekat ofis..time tak de keje sangat tu.. pastu kene block pulak dengan anti malware yang company pakai..terus tak boleh bukak sume blog..tu yang terus takde up ape-ape entry tu...ni dah boleh..so ok la kan.. kat rumah memang tak sempat la.. Asyraaf pantang nampak ibu dia bukak laptop, dia cepat-cepat tutup balik..dah la Asyraaf ni suke tido lambat.. lepas ayah dia balik keje baru la Asyraaf nak tido.. Ayah Asyraaf kalau syift petang, balik kol 10 malam..selagi ayah dia taj balik, dia tak nak tdo... Kalau ibu ayah ade pulak..dia mesti ajak keluar..haha...so memang x dapat la nak berblog kat rumah..

Woaaa.. panjangnye mukadimah,, padahal nak cerite pasal jemput jemput ikan bilis.. haha.. ala..resepi mudah aje.. tapi ok la..boleh jugak jadik panduan untuk mereka yang baru belajar memasak kan.. 👸





Bahan Bahan:

2 cawan tepung gandum
segenggam penuh ikan bilis yang dah dibersihkan (Fira beli yang dah siap siang)
Sedikit garam
2 biji telur (nak bagi gebu dan lembut)
1 atau  2 biji cili merah - buang biji dan cincang halus
3 biji bawang putih - tumbuk halus
satu pokok kecil daun sup - cincang halus (optional)
1 biji bawang holand - potong dadu
3suku hingga 1 cawan air

Cara-Caranya,

Campurkan semua bahan dalam satu mangkuk dan gaulkan.. 
perasakan dengan garam.. sukatan air tu boleh ditambah lagi ikut suka.. tapi jangan cair sangat ye.. nanti jadi lempeng pulak..
Bukan jemput jemput..
dah siap, panaskan minyak dalam kuantiti yang banyak.. tapi agak2 la...
jangan pulak satu botol minyak masak kome tuang kan..
gorengla 2-3 batch..jadi tak la nak kene guna kuali yang besar gedabak ye tak..
jangan asek balik2 kan masa goreng tu..kalau tak nanti dia serap minyak banyak...
bile sebelah dah kering and dah kuning keemasan gitu, barulah terbalikkan..
bila 2-2 belah dah warna keemasan macam tu, bolehlah angkat, tapis minyaknye, and letak la atas kitchen towel (ala tisu yang saiz besar tu..)

Bolehlah hidangkan dengan sambal tumis..cicah sambal kicap pun boleh..dengan sos pun boleh.. 

Ok daaa... 💗💗💗

You Might Also Like

0 comments

Subscribe