IKAN MASIN MASAK LEMAK CILI API

Januari 09, 2017

Dalam folder ade banyak gambar makanan. Tapi takpe, nanti Fira masukkan satu-satu dalam belog ni.. Kekadang kene simpan jugak la resepi.. Yelah..dah makin tua kan.. Ade jugak terlupe satu-satu resepi tu macam mana. Nak tau tak,, Fira ni kekadang dah beli dah cukup bahan nak masak, tapi bile time masak tu, ada je bahan yang tertinggal nak taruk.. Haih laa..nampak no laaa dah tuanya..kih kih kih.. ok..meh review resepi Ikan masin masak lemak cili api ni..





Bahan-Bahan:

3 keping ikan sepat masin. Boleh ganti dengan ikan kurau masin atau ape aje ikan masin yang korang suke- rendam ikan masin kalau tak nak masin sangat ye..
1 biji nenas masak saiz kecil.. potong lah ikut mana suke. fira suke potong bagi nampak bahagian duri dia nampak berlubang,,, rasa bes pulak macam tu..
(boleh ganti dengan nenas dalam tin)
2 biji buah tomato belah empat
1 batang serai, dititik
*2 biji bawang besar saiz sedehana
*4 ulas bawang putih
*1'' halia
*1.5'' kunyit hidup (boleh ganti dengan serbuk kunyit 1 sudu besar)
*1 biji buah keras
*9-21 biji cili api (ikut tahap kepedasan - Fira letak 9@11 biji)
*sedikit belacan (2 sudu kecil)
 optional - daun kunyit
1 cawan santan pekat
1 asam keping saiz kecil

Blend semua bahan bertanda *

Cara-Caranya:

1. Dalam periuk, masukkan nenas yang sudah siap dipotong bersama 3 cawan air bersama 1 sudu besar gula. Masak dalam lebih kurang 10 minit macam tu. Kalau guna nenas tin tu, kurangkan masa ye..5 minit aje.. nanti lembik sangat.. tak sedap pulak
2. Lepas 10 minit, masukkan bahan yang dah blend tadi, serai dan asam keping. Renihkan lagi dalam 5 - 7 minit. Biar cili api tu masak betul.. Oh kalau guna kunyit serbuk, bolehlah masukkan masa ni ye..
3. Bolehlah masukkan ikan masin dan santan. Masak dengan api kecil dalam 10 minit macam tu..
4. Masukkan daun kunyit and buah tomato potong. Perasakan dengan gula dan garam. Tapi kalau ikan tu masin dan dah meresap rasa masin dalam kuah, tak perlulah tambah garam lagi ye.. Boleh juga nak tambah aji, serbuk cukup rasa..or apa saja yang korang suke..
5. Dah masak, bolehlah dihidang dengan nasi dan ulam ulaman..cicah pulak dengan sambal budu or cencaluk.. memang heaven rasa.. 😇
Masak Lemak Cili Api Ikan Masin




You Might Also Like

0 comments

Subscribe