RESEPI AYAM KICAP BERKARI

Januari 10, 2017

Ni namanya masak campak-campak.. ape je ade kat dapur tu campak masuk jadi satu lauk baru.. Rasa macam ada ala-ala dekat restoran nasi kandar tu. Bosan jugak kekadang dengan ayam kari lah.. ayam masak sup lah..lauk asam pedas lah.. masak lemak lah.. ni kita satukan pulak kari dengan ayam kicap.. boleh tahan jugak rasanya.. Untuk lauk ni, Fira makan dengan nasi ayam dan sambal petai cili merah.. Kenapa Nasi Ayam?? Hmm sebab si kenit tu tak nak and tak suka makan nasi putih. Masuk aje nasi putih dalam mulut dia tu, memang dia keluarkan balik laaa.. haha.. Hai lah anak.. Baru umo setahun dah memilih makan. Nasib la sayur semua dia bedal. Timun, Tomato semua boleh telan.. ok.. Lets cekidaut..





Bahan-Bahan:
1 kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
4 kuntum bunga cengkih
3 biji pelaga
2 biji bawang besar saiz sederhana - di hiris
4 ulas bawang putih - cincang halus
1 inci halia - cincang halus
1 batang serai - dititik
1 bawang holland saiz sederhana - potong kasar ** optional
2 biji cili merah - hiris halus ** optional
2 sudu besar kari
1 sudu besar serbuk cili
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap pekat
5 sudu besar kicap lemak manis
2.5 cawan air
1 keping asam keping saiz kecil - boleh ganti dengan perahan limau kasturi lepas matikan api nanti
setengah ekor ayam - perap kunyit dan garam - gorengkan hingga masak - tapi jangan sampai garing ye..

Cara-Cara
1. Panaskan 2 senduk minyak dalam kuali..
2. Masukkan serai, cengkih, kayu manis, pelaga.. tumiskan hingga wangi
3. Masukkan bawang besar, halia dan bawang putih.. tumis sampai bawang betul-betul layu
4. Masukkan serbuk kari dan serbuk cili.. tumis dalam 5 minit macam tu.. Masa ni boleh tambah sedikit air untuk elakkan serbuk kari tu hangit..
5. Masukkan sos tiram, kicap pekat, kicap lemak manis. Gaulkan sebentar biar semuanya bersatu dan boleh tambah air.
6. Masak dalam 5 minit, mauskkan ayam dan biarkan hingga kuah agak pekat. Sesiapa yang nak berkuah sikit tu, jangan la biar kuah pekat sangat.
7. Masukkan bawang holland dan cili merah. (Lebih kepada hiasan aje ni).. Sape suke rasa macam mentah2 sikit bawang tu, masak sekejap aje.. kalau Fira, suke layukan dia sikit..
8. Boleh je kalau nak tambah tomato atau kentang yang dah di goreng.. Nak masukkan dua-dua pun boleh.. Nak tambah capsicum pun ok..sdap jugak 😁😁


okeh siap.. Makan ngan nasi panas2.. memang ummph laa.. ade pulak dengan sambal tutuk kalau nak pedas.. memang berasap.. kih kih kih..

ayam kicap berkari


You Might Also Like

0 comments

Subscribe